Magyarország magyar fotográfusok lencséjén keresztül

Magyarország magyar fotográfusok lencséjén keresztül, valamint Budapest FényKép címmel két szabadtéri fotókiállítás nyílik október 2-án a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésének Múzeum körút, illetve Bródy Sándor utca felé eső részén. 

Emlékezetes, 2011-ben a Magyarország soros elnöksége alkalmából rendezett kulturális programsorozat egyik legnépszerűbb eseménye volt Az európai szecesszió nagymesterei című kerítéskiállítás, amelyet Barcelonában és Brüsszelben, továbbá Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén láthatott a közönség. A kiállítás sikere után született meg gondolat, hogy az akkor elkészült tablókból két olyan, Budapestet, illetve Magyarországot ábrázoló klasszikus és kortárs fotókból álló, utaztatható kültéri kiállítás is létrehozható, amely Magyarországot, valamint a magyar fotográfia múltját és jelenét is bemutatja.

Az alkotók között szerepel többek között: André Kertész, Robert Capa, Reismann Mariann, Korniss Péter, Benkő Imre, Szilágyi Lenke, Kudász Gábor Arion, Kovalovszky Dániel, Hangay Enikő, Simon Márk, Sopronyi Gyula, Barakonyi Szabolcs, Inkey Tinor és Simon Márk fotóművész. Az archív anyagban számos, ismeretlen fotós műve is látható. A két tárlatot a Hungarofest, a Magyar Fotográfusok Háza és a Nemzeti Múzeum szervezi.